18 martie 2008

PROCESUL PRIVIND UCIDEREA LUI TEO PETER = GHID PRACTIC DE UMILIRE A POPORULUI ROMAN

Acum aproape patru ani, mai precis in noaptea de 3 spre 4 decembrie 2004, la ora 4.30, unul dintre simbolurile acestei tari, Teo Peter, a murit subit in urma unui tragic accident de masina provocat de un american. Atunci, taxiul în care se afla basistul trupei Compact a fost lovit în intersecţia dintre str. Polonă şi bd. Dacia de un autoturism aparţinând Ambasadei SUA, care era condus de puşcaşul marin Christopher Van Goethem. In urma impactului, Teo Peter a murit pe loc, iar taximetristul a fost grav rănit. Moartea lui Teo Peter a starnit valuri de protest in Romania. Atunci speram ca se va face dreptate si ca vinovatul va plati (oare ce plata ar fi fost de ajuns ca un ucigas betiv, nebun si necugetat a luat viata unui om atat de bun si de generos ca Teo?). Ca mine mai sperau milioane de romani... Insa dovedind ca pentru SUA viata unui simbol al Romaniei nu inseamna nimic, chiar a doua zi dupa accident, pe 5 decembrie, ucigasul Van Goethem a fost scos pe din dos din Romania si dus la o bază militară americana, pe motiv ca beneficia de imunitate de jurisdicţie penală pe teritoriul României.
Speram totusi ca Justitia americana - aia pe care am vazut-o in filme - va face dreptate...
Din pacate, acum, la patru ani de la accident, constat ca Romania nu inseamna nimic pentru americani. Am simtit insa asta inca de la deschiderea procesului. Atunci, avocaţii americanului sustineau, nonsalant, ca basistul trupei Compact nu a murit din cauza leziunilor provocate în acccident, ci din alte motive. Apoi, pe parcursul unui simulacru de proces, Justitia americana, la sugestia avocatilor lui Van Goethem, a spus ca intersecţia în care a avut loc accidentul era semnalizată defectuos şi că ciocnirea nu ar fi avut loc dacă taxiul ar fi circulat cu viteza legală.
Intr-un final, la sfârşitul lunii ianuarie 2006, ucigasul Van Goethem a fost găsit nevinovat şi a primit doar o mustrare. Si asta pentru ca, exact ca intr-o piesa de teatru de prost gust, Justitia americana constata ca Teo Peter nu a fost in taxiul facut praf si pulbere de Van Goethem. Pentru ca umilinta sa fie maxima, dupa mascarada de proces in care Justitia americana a dovedit ca nu exista dreptate nicaieri in lume, familiei lui Teo Peter a fost umilita cu o recompensatie de 11.500 USD. Care mai apoi a "crescut", in bataie de joc, la 16.500 USD.
Stau si ma intreb: daca viata unui simbol al Romaniei valoreaza pentru americani 16.500 de dolari, atunci cat valoreaza viata unui copil irakian din Bagdad ucis "din greseala" de un infanterist de peste ocean? Mi se face greata! Nici nu vreau sa primesc raspuns la o asemenea intrebare... Imi e sila! Imi imaginez cum Romania de privita de americani ca o femeie gonflabila, fututa, rasfututa si apoi vulcanizata... Unde e oare Basescu ala super-smecher, tatucul tatucilor, care se lauda ca vrea sa redea demnitatea poporului roman??? Imi vine sa scuip... De fapt sa-i scuip intre ochi atat pe nemernicii care ne considera niste sclavi, cat si pe aia care ne-au invatat sa stam capra... Dar ma gandesc ca nu merita nici macar atat! Oricum, Dumnezeu e sus. Si nu doarme!