11 decembrie 2007

TESTAMENTUL LUI DAN IOSIF

Ziarul „Interesul Public“ a decis să ofere cititorilor povestea tragicului sfârşit al celui care a fost liderul mişcării de revoltă a anului 1989, simbolul baricadei şi al Revoluţiei, Dan Iosif


Personaj controversat al evenimentelor postdecembriste, Dan şi-a conservat imaginea de dur, de revoltat şi a marcat prin prezenţa sa o parte din politicienii de astăzi ai României.


Cum a murit? Cine a plătit banii pentru transportul corpului său din Siberia şi până la Bucureşti? Cine îi sunt copiii? Cum a trăit? De ce nu a ajuns măcar „baron“ al PSD? Cine i-a fost tată? Cum s-a implicat în VGB şi cine l-a ajutat cu adevărat? Cum a fost tratat un simbol al Revoluţiei şi de ce Ion Iliescu a renunţat la diplomaţia politică pentru a condamna anumite comportamente partizane tot mai pregnante în ultimul timp? Toate aceste întrebări îşi vor găsi răspuns în paginile ziarului „Interesul Public“ prin intervievarea celor mai apropiaţi colaboratori ai săi.

Nu avem pretenţia că vom scoate la iveală toate secretele pe care Dan Iosif le deţinea. A fost un om de onoare care s-a îngropat cu acele taine care nu-i aparţineau în exclusivitate. Serialul pe care îl începem astăzi are drept scop restabilirea modului în care s-au derulat anumite fapte, aprecierea corectă a cronologiei unor evenimente, dar şi identificarea precisă a unor caractere care au marcat, fiecare în felul său, traiectoria prin viaţa publică a lui Dan Iosif.

Precizăm de la început că nu există vinovaţi. Demersul jurnalistic nu vrea să se transforme într-un capăt de probă pentru niciun dosar. Mai mult, nici nu vrea să demanteleze cotloanele vreunui existent dosar important din Curţile de Justiţie.

Cu toate acestea, interlocutorii noştri vor spune atât despre Revoluţie, cât şi despre mineriade.

Despre Dan Voinea, dar şi despre Marius Vizer. Despre oameni care au fost lângă el atunci când s-a stins, cât şi despre oameni care au făcut un drum Budapesta - Bucureş ti doar pentru a-i aduce, din prietenie şi respect, o porţie de sarmale pentru că poftea în timpul tratamentului contra cancerului.

Femeia din faţa mea are 35 de ani şi este cea lângă care Dan Iosif a stat în ultimii 17 ani de viaţă. Se numeşte Mirela Nistoroiu şi a fost de acord cu acest interviu, acordat în exclusivitate ziarului „Interesul Public“, cu scopul de a spulbera variantele abracadabrante despre anumite perioade din viaţa celui care a fost liderul baricadei de la Intercontinental. Pare cumva împăcată, liniştită. Stăm într-o bucătărie situată la etajul opt într-un bloc din Tineretului.

„Interesul Public“: Cum vrei să începem? Cu începutul sau cu sfârşitul?

Mirela Nistoroiu: Cu sfârşitul. Este cel mai dezbătut episod acum.

Îşi uneşte mâinile cu degete lungi şi îşi pleacă privirea. Începe povestea cu glas moale: „Eram de cinci zile în Novosibirsk. Pe la şapte dimineaţa, ora Siberiei, s-a ridicat din pat... şi s-a dus la baie. A revenit după câteva minute şi s-a aşezat la loc“.

Îşi ridică privirea şi mă priveşte cu ochi albaştri prin care nu vedea decât camera de acolo, din Siberia. „S-a ridicat imediat şi mi-a spus că are o durere puternică în piept. A fost pentru prima oară de când era bolnav când a spus-o pe un ton serios. S-a îndreptat spre bucătărie. Am auzit cum a dat drumul la apă. Apoi am auzit cum a căzut“.
Face o pauză mai lungă. În bucătărie se lasă o clipă tăcerea. Revine frământându-şi mâinile: „Am alergat la el. Era căzut. S-a uitat la mine încruntat şi mi-a spus să plec: „Du-te la locul tău!“. Ştiu că nu voia să-l văd că moare. Iulian l-a ridicat (n.r. - este vorba despre Iulian Ceia) şi l-a aşezat pe un scaun. I-am făcut masaj cardiac ... a mai respirat de vreo zece ori...vorbeam cu el... l-am implorat să nu plece...“.

Vocea Mirelei Nistoroiu este rectilinie. Nu are inflexiuni. Cearcănele mari şi vorbele şoptite mă fac să cred că nu vorbeşte cu mine, ci doar rememorează, pentru ea, acele evenimente.

Nu aţi chemat medicii?

Ba da. Am sunat la translator care i-a anunţat pe medici. Au venit foarte repede. Au intrat la el acolo, în bucătărie. La câteva secunde au ieşit şi ne-au spus că nu mai este nimic de făcut. Am fost sfătuiţi ca din acel moment să nu-l mai atingem pentru că Miliţia era pe drum cu procuratura. Reprezentanţii autorităţilor ruse au sosit la scurt timp. L-au examinat, i-au făcut poze, EKG, după care, pentru că era demnitar şi cetăţean străin, ne-au spus că există anumite proceduri care trebuie respectate. Am cerut autopsia. Am crezut că este vina mea că a căzut şi s-a lovit. Miliţia mi-a spus că Medicina Legală nu va veni mai devreme de seara... Era cumplit... Am sunat la prietenii noştri să ne ajute. Nu puteam sta cu el acolo până seara. Într-o oră a sosit maşina de la Medicina Legală.

Care a fost diagnosticul rezultat în urma autopsierii?

Ştiu că au apărut deja fel de fel de scenarii cu privire la cauza reală a morţii. Am văzut că au fost postate pe net şi documentele oficiale care indică ceva despre moartea lui, dar nu sunt complete. Au fost afişate două dintre cele trei documente eliberate de medicii legişti ruşi. În cel de al treilea este descrisă starea lui Dan şi cauzele morţii, precum şi finalul concluziilor cu privire la moartea sa. Dan avea metastaze în tot corpul. În rinichi, în trunchiul cerebral, pe inimă ... Cauza decesului a fost metastaza generalizată, care a provocat o intoxicaţie a organismului şi apoi o insuficienţă cardiacă. Ultimul EKG dovedeşte asta.

Repatrierea lui Dan Iosif s-a făcut în stil rusesc.

Mirela Nistoroiu nu mai fumează. Din cauza lui Dan. O simt că ar fuma, dar nu cedează. Are ochii roşii, dar calmi. Ne întoarcem în Siberia, lângă coşciugul lui Dan Iosif, la poarta unei companii aeriere de chartere.

„Am ajuns la această firmă care asigura transporturi aeriene V.I.P. şi timp de patru ore şi-au lăudat serviciile şi s-au interesat de acte.

Apoi a venit lovitura: costul era de 61.000 de euro“.

Aveaţi aceşti bani la voi?

Nu. Am sunat în România, la Cameră. Am vorbit acolo cu Aura Vasile şi cu Emil Cuteanu. I-am rugat să mă ajute şi să facă ceva să mă aducă repede în ţară cu Dan. Ştiu că Aura Vasile, Emil Cuteanu şi cred că sprijiniţi de domnul Viorel Hrebenciuc au avansat imediat în biroul permanent propunerea de aprobare a unui buget pentru aducerea în ţară a lui Dan. M-au sunat şi mi-au spus că aveau aprobarea pentru bani, iar Camera era dispusă să plătească. Pentru o clipă am crezut că problemele se rezolvaseră, dar... ruşii vroiau cash. Nu aveau cont extern. Camera vroia factură. O luam de la capăt.
Bucătăria în care stau cu Mirela Nistoroiu este plină de fum. Sora ei, Anda, fumează mult şi intervine din când în când cu aduceri aminte. Atmosfera se destinde atunci când vine vorba despre şotiile lui Dan Iosif. Sunt mii de poveşti cu acest personaj. De fiecare dată când sunt rememorate, Mirela râde cumva. Este un râs plâns, fără lacrimi. Parcă doar ridurile feţei i-ar trăda suferinţa. Continuă povestea pe un ton un pic mai personalizat, mai vioi: „Atunci l-am sunat pe Marius Vizer. Din celălalt capăt al lumii, ne-a spus să stăm liniştiţi că lucrurile se vor rezolva imediat. La scurt timp, deputatul Karelin m-a sunat şi mi-a spus că plăteşte el totul şi să nu ne facem griji. Apoi am primit confirmarea şi de la Vizer. Nu a trecut mult timp şi în sediul companiei aviatice a sosit un domn cu o geantă. A plătit companiei suma de 61.000 de euro şi apoi a părăsit imediat incinta“. Mirela Nistoroiu zâmbeşte. Intuiesc la ce se gândeşte. Dan Iosif a rezolvat şi mort lucrurile în acelaşi fel în care solu- ţiona pe vremea când trăia. Un telefon, o înţelegere verbală, un cuvânt. „Omul care a adus banii nu ne-a cerut nicio hârtie. Nu a luat nicio hârtie. A dat banii, a salutat şi a plecat. Nimeni nu m-a întrebat când sau cum o să dau banii. Gestul lor a fost peste orice... Aşa am putut să ne urcăm în avion şi să plecăm spre Moscova“.

(va urma)

(cotidianul INTERESUL PUBLIC, www.interesulpublic.ro, de Petre Niteanu)

Dan Iosif nu a murit de cancer pulmonar

Potrivit certificatului de deces al lui Dan Iosif, decedat, potrivit variantei oficiale si vehiculate pana acum de cancer pulmonar, senatorul PSD a murit, de fapt, de cancer renal. Potrivit blogului jurnalistului Andrei Badin, care publica o copie a certificatului de deces, documentul nu a fost semnat de medicul curant al decedatului.

- Moartea lui Dan Iosif a costat statul roman 119.000 de euro
- Dan Iosif, pe ultimul drum
- Dan Iosif a murit in Siberia

Mai mult, exista semne de intrebare legate de activitatea clinicii din vestul Siberiei, unde Dan Iosif s-a internat pentru a-si trata cancerul. Clinica Virus de la 20 de kilometri de Novosibirsk, in vestul Siberiei, este cunoscuta ca o clinica speciala ruseasca.

Se spune despre ea ca este una din unitatile speciale militare rusesti. De fapt, asa cum ii indica si numele, este vorba de "The Vector State Research Center of Virology and Biotechnology", adica un institut special de cercetari. Potrivit paginii de internet a clinicii, scopul stiintific al stabilimentului medical este studierea infectiilor patogene pentru a lupta impotriva bolilor si pentru a oferi imunitate biologica oricarui cetatean al Rusiei. Informatii interesante despre clinica din Siberia sunt oferite si de site-ul Global Security.

Astfel, oficialii americani stiau despre Vector ca este "implicata in dezvoltarea armelor biologice" si figureaza la loc de cinste in sectiunea "arme de distrugere in masa".
Potrivit Global Security, in 1998, Iranul a "curtat" clinica ruseasca propunandu-le oamenilor de stiinta de acolo sa coopereze pentru imbunatatirea capacitatilor biologice ale Teheranului. Din descrierile activitatilor clinicii reiese clar ca cercetarile de acolo sunt folosite in scop militar. Nefiind un institut medical deschis publicului larg, intrebarea care se pune este "Ce cauta Dan Iosif acolo?".