6 decembrie 2007

CONCURS: RECUNOASTETI PERSONAJELE ?

Cei doi bunici din imagine, fosti camarazi, s-au reantalnit la seminarul international „Visul european intre promisiuni si realitate”, derulat in zilele de 27-28 noiembrie la Budapesta, la sediul Academiei de Stiinte, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma (de instituire a Comunităţii Europene, semnat la 25 martie 1957).
Ghici cine sunt personajele?
Primul care raspunde corect la aceasta intrebare primeste drept premiu, din leafa mea modesta de jurnalist, o bere Tuborg.

DEMISIA, DEMISIA, DEMISIA: MINISTRUL DAVID MINTE IN SCANDALUL "FILAJ LA SANTION"

Imediat dupa ce a fost audiat la Parlament in scandalul "Filaj la Santion", seful militienilor autohtoni, Cristian David (fost Troaca) mintea cu nerusinare jurnalistii ca procurorul Santion ar fi fost angajat al DGIPI (fosta UM 0215, fosta UM 0962). Si ca sa para ca filajul facut procurorului Santion de catre structura secreta a MIRA, militianul sef Troaca (pardon, David) preciza cu zambetul pe buze ca "la angajare (n.n. - de fapt delegare in functia de consilier la cabinetul ministrului Internelor) Marian Sântion şi-a asumat anumite drepturi si obligaţii in calitate de angajat al DGIPI". Cu alte cuvinte procurorul ar fi semnat un document in care agrea ca la un moment dat sa fie urarit de structurile secrete ale ministerului la care fusese detasat dupa demiterea de la sefia Directiei Generale Anticoruptie.
Lucrurile stau altfel. Culmea este ca niciun ziarist nu a vazut, ori nu a vrut sa vada. Si nici sa-i dea vreun telefon lui Santion sa-l intrebe: "Bai nenea procuroru' lu peste prajit....Cum dracu ai fost tu, procuror, angajatul DGIPI?".
Adevarul vi-l spun eu: legea nu-i permitea lui Santion ca in calitate de procuror sa fie angajat la DGIPI. El e doar angajatul Ministerului Public. Asa ca nu a semnat nicun document de angajare la DGIPI in care sa fie de acord sa fie filat. Santion a agreat doar sa-si ia leafa de la casieria DGIPI. Asta pentru ca asa a fost ordinul. Atat si nimic mai mult!

P.S. : Dovada ca ministrul liberal Cristian David-Troaca minte stau si declaratiile sale de acum o luna si cele de acum cateva zile. Initial, cand Santion i-a demascat pe baietii cu ochii albastri pe urmele sale, liberalul declara ca nu stie ca procurorul a fost filat, ca DGIPI nu e implicata, ca "filatorii" ar fi niste particulari.... Acum, militianul-sef recunoaste ce reclama Santion. Anume ca actiunea de intimidare, care miroase a politie politica, a existat si a fost opera DGIPI.
Si inca ceva! Dupa audierea de la Parlament, Cristian Troaca-David preciza ca filajul lui Santion s-a facut in conditii perfect legale. Insa la un moment dat, presat de jurnalisti (cu intrebari puerile), junele liberal - posesor de una soata cazuta la examenul de notar cu nota de rahat, s-a fastacit si a scapat porumbelul din gura, sustinand ca nu a vazut motivele pentru care Santion a fost filat. Si atunci la ce dracu s-a mai dus la audiere la Parlament si insista ca totul a fost perfect legal? Singura explicatie ar fi aceea ca tanarul liberal e disperat si nu mai stie cum o sa mai iasa din troaca in care singur s-a bagat. Numai ca in disperarea lui ne crede pe toti niste idioti...