4 octombrie 2007

Sandor Demjan, proprietarul ESPLANADA BUCURESTI si POLUS CLUJ, cel mai bogat ungur

Conform clasamentului “Top 100” al celor mai bogati oameni e afaceri maghiari, intocmit de cotidianul de afaceri Napi Gazdaság, omul de afaceri Sandor Demjan (foto) - actionarul majoritar al Tri-Granit (dezvoltatorul proiectelor imobiliare Esplanada din Bucuresti, Polus Center Cluj-Napoca si Constanta) este cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere estimata la 1,03 miliarde euro (1,45 miliarde USD). Sandor Demjan l-a devansat in acest an pe presedintele si directorul general al bancii OTP, Sandor Csanyi, care are o avere estimata la 560 milioane euro (782,6 milioane USD). Clasarea lui Demjan pe primul loc s-a datorat faptului ca valoarea companiei Tri-Granit a crescut anul trecut cu aproape 1,6 miliarde euro (2,2 miliarde USD). Pe urmatoarele locuri in “Top 100” din Ungaria, publicatia Napi Gazdaság i-a clasat pe Gábor Várszegi (retailerul Fotex) – 360 milioane euro, Tamás Leisztinger (holdingul Forras) – 280 milioane euro si pe Gábor Széles (OEM Videoton) – 248 milioane euro. Pe ultimul loc s-a clasat Tamás Kieselbach, proprietar de galerii si publicist, a carui avere a fost estimata la 17,2 milioane euro. (sursa - cotidianul national INTERESUL PUBLIC, http://www.interesulpublic.ro/)

BASESCU JIGNESTE O JURNALISTA


Preşedintele tuturor romanilor a dat iarasi cu mucii in fasole. Intrebat, azi, la Brăneşti, de jurnalista Sorina Matei (foto) de la Antena 3, dacă intentioneaza sa faca vreo declaraţie despre rezultatul moţiunii, marinarul a raspuns sec: "Sigur, vin direct în birou la tine să o facem". Asa cum obisnuieste, Basescu nu si-a cerut scuze pentru mitocania respectiva. Si nici nu cred ca o sa-si ceara. Pentru a-si spala totusi obrazul patat de atatea marlanii aruncate jurnalistilor, marinelul l-a pus pe purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, sa-si ceara scuze in numele sau. Halal onoare!
P.S. - Pentru cine nu isi mai aminteste, Basescu m-a gratulat si pe mine, in data de 6 octombrie 2006, cu apelativul "GAOZAR" pentru ca l-am intreb la investirea sefului SRI, George Maior, daca in structurile de conducere ale serviciului inteligent al Romaniei mai exista fosti securisti. Ulterior incidentului i-am remis presedintelui o "SCRISOARE DESCHISA" (vezi mai jos). La numai o luna dupa incident, postul meu de redactor sef-adjunct de la cotidianul "Curentul" a fost restructurat. In presa au aparut tot felul de speculatii pe tema concedierii mele, care mai de care mai fanteziste... In fine!
***
SCRISOARE DESCHISA DE LA UN GAOZAR
PENTRU PRESEDINTE
sursa: cotidianul national CURENTUL, 09.10.2006
Sunt unul din generaţia decreţeilor, care a citit "Licurici", "Arici Pogonici", "Pif", "Legendele Olimpului" sau "Luceafărul". Sunt unul din generaţia care a băut CICO şi BRIFCOR şi care a mestecat GUMELA fără teama de E-uri. Nu am avut tatăl marinar, ca să am blugi, video, sistem dolby surround sau Playstation. Sunt unul din generaţia crescută cu cheia la gât, în faţa blocului, şi care, după "Revoluţie", nu a avut şansa să aibă părinţii demnitari ca să îşi permită meditaţii sau bursă la o universitate din afară. Sunt unul din generaţia care a avut bunicii deţinuţi politici, unul care a învăţat să se descurce prin propriile puteri, în mod onest. Sunt unul dintre românii care se trage din inima ţării, din zona Făgăraşului, care a fost educat în spiritul că mai presus de toate există un Dumnezeu, o lege a echilibrului. De aceea nu mi-am dorit niciodată să devin "vedetă". Nici acum nu îmi doresc acest lucru. Am ajuns acum "vedetă" fără voie, datorită prestaţiei dumneavoastră, domnule Băsescu. Ştiţi foarte bine că, dacă doream să ajung pe scena publică, aş fi putut profita de conjunctură acum mai bine de un deceniu, în calitate de lider al studenţilor din România, atunci când guvernul din care făceaţi parte îşi trimitea miliţienii să reprime cu bastoanele orice formă de protest democratic, astfel încât opinia publică să fie "ocupată" şi să nu observe cum dispărea Flota.
Am stat mereu în "banca" mea, sperând din tot sufletul că, într-o bună zi, în România, valoarea îşi va spune cuvântul. De aceea v-am şi acordat votul meu.
Am sperat în capacitatea dumneavoastră de a reforma România şi de a mă face mândru să simt că sunt român. Am avut încredere că veţi nimici sistemul ticăloşit care, de-a lungul anilor, a decimat valorile acestei ţări.
Din păcate, domnule Băsescu, de când aţi ajuns la Cotroceni, nu aţi făcut nimic (sau aproape nimic) ca să nimiciţi sistemul ticăloşit din această ţară, peste care bate vântu´. Ba din contră, aţi reuşit să acoperiţi (probabil fără voia dumneavoastră, dar cu ajutorul politrucilor pe care i-aţi strâns în jurul Domniei-voastre) multe dintre ticăloşiile trecutului şi probabil că vă este teamă să recunoaşteţi acest lucru. Dacă mi-aţi fi răspuns la întrebarea de la SRI, ar fi trebuit să recunoaşteţi în faţa românilor care v-au ales un adevăr zguduitor, anume că pe banii lor (încă!) mai menţineţi în structurile de conducere ale Serviciului "Inteligent" al României (şi nu numai) foşti securişti deghizaţi acum în generali UE, personaje care până acum 16 ani au distrus vieţi, familii, destine...
Nu aţi vrut însă să cădeţi în "capcana" pe care singur v-aţi întins-o şi, în lipsa unei explicaţii inteligente, aţi dovedit că beţia puterii face rău. Nu numai sănătăţii dumneavoastră, dar şi societăţii. Aşa că aţi scos din sertarele subconştientului un cuvânt pe care l-am auzit pe maidan: GAOZAR. Acolo unde am crescut cu cheia de gât, pe strada Straja din Berceni, GAOZAR are înţelesul de FRAIER. Nu ştiu însă ce sens are respectivul cuvânt pe vapor. Vreau însă să ştiţi că, dacă aţi dorit să mă jigniţi cu acel cuvânt, nu aţi reuşit, domnule Băsescu. Pe mine mă jignesc oamenii pe care eu îi admir! Iar eu, ca român care v-a oferit votul, nu vă mai pot admira, domnule Băsescu. Ştiţi de ce? Un motiv ar fi acela că, după ce în campania electorală aţi spus "Arestaţi-l pe Vîntu", ulterior aţi acceptat în calitate de preşedinte al tuturor românilor să intraţi în "menajeria" fostului infractor de drept comun şi să primiţi un premiu de la Realitatea TV, deşi ştiaţi că respectiva afacere este clădită pe suferinţa a 300.000 de familii care şi-au pierdut economiile de-o viaţă la mega-escrocheria FNI şi care v-au votat ca să le faceţi dreptate. Un alt motiv pentru care nu vă mai admir, domnule Băsescu, este că nu aveţi curaj să vă recunoaşteţi greşeala de a fi utilizat la SRI un limbaj suburban pentru un preşedinte (fie el şi "jucător"). Vadim Tudor a avut curajul să profite de handicapul fizic pe care l-am dobândit (în urma unui accident) şi să mă jignească în paginile fiţuicilor sale, catalogându-mă "cocoşat". Dumneavoastră nu aveţi curaj să recunoaşteţi că m-aţi făcut GAOZAR (nu numai pe mine, ci întreaga breaslă a jurnaliştilor).
În încheiere, domnule Băsescu, aş vrea să ştiţi că eu îmi respect preşedintele ţării. Însă, în calitate de GAOZAR nu mai pot avea admiraţie pentru omul Băsescu, atâta vreme cât acesta nu îşi respectă statutul pe care i l-a acordat Dumnezeu.
UN GAOZAR,
Ovidiu Zară (magister în Economie Generală, specializarea Analize şi Sinteze Macroeconomice - ASE Bucureşti, 1996; licenţiat în Finanţe Bănci şi Contabilitate, specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune - ASE Bucureşti, 1995)

P.S. : Orice aţi spune, domnule Băsescu, eticheta pe care mi-aţi acordat-o cu zâmbetul pe buze pe scările SRI a fost aceea de GAOZAR. Cuvântul a fost pronunţat atât de clar, încât nu există loc de întors. Nu aţi spus nici GAZETAR, nici OZARA, nici ZARA. Dacă nu aţi pronunţat cuvântul GAOZAR, atunci de ce, la întrebarea mea "Consideraţi că merit această remarcă, domnule preşedinte?", aţi răspuns în grabă şi vizibil iritat: "Consideraţi ca meritaţi altă remarcă? Una mai viguroasă?". Subconştientul v-a trădat, domnule Băsescu! După cum v-a trădat şi limbajul non-verbal la ceremonia de la SIE, atunci când nu aţi avut bunăvoinţa să îmi oferiţi explicaţia prestaţiei dumneavoastră de la SRI. Cât priveşte faptul că domnul George Cristian Maior a negat public că ar fi auzit remarca dumneavoastră, este de înţeles. Domnia voastră, domnule Băsescu, v-aţi adresat exclusiv celui căruia aţi ştiut că vă înţelege jargonul, adică domnului Timofte.