24 octombrie 2007

URMEAZA VARUJAN VOSGANIAN ?

Surse oficiale mi-au dezvaluit (acum cateva zile) ca urmatorul liberal pe lista DNA va fi actualul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian (fost investitor FNI). Afacerea e de aceasta data pe bune si nu miroase deloc a rafuiala politica. Motivul pentru care Varujan va fi chemat sa dea explicatii este urmatorul: in calitate de ministrul, armeanul a semnat Hotărârea de Guvern nr. 377/26.04.2007, care a făcut posibilă scoaterea din proprietatea publică a statului a unui teren aflat în administrarea Poştei Române, în beneficiul unei asocieri private între Compania Naţională Posta Romana şi ComNord SA (companie care a construit un modern showroom pentru compania Automotive Trade Services SRl - unde premierul Călin Popescu Tăriceanu deţine 90% din părţile sociale). Alături de Vosganian, in aceasta afacere (botezata de DNA "Dosarul Posta" - nr.218/P/2006) ar mai fi cercetati (prin conexare) de catre procurorii anticoruptie condusi de procurorul Tulus, fostul ministru al Comunicatiilor - Zsolt Nagy (UDMR), actualul ministru al Justitiei - Tudor Chioariu (PNL) si actualul sef al Companiei Nationale Posta Romana, Dan Mihai Toader (fost vicepresedinte al actualului partid intitulat Uniunea Crestin Sociala, finanantat de controversatul afacerist galatean Maricel Pacuraru). Legat de aceasta afacere, mass-media a vehiculat la un moment si numele ex-consilierului MCTI, Mihai Donciu, citat in calitate de om de legătură între ministrul Nagy şi afaceristul Sorin Creţeanu (SC ComNord SA). Ca o paranteza, trebuie spus ca Nota de Fundamentare a HG 377/2007 a fost pusa si pe masa ex-ministrului Justitiei, Monica Macovei, insa aceasta a refuzat să-şi pună viza de legalitate pe un act normativ care ar fi prejudiciat statul român prin externalizarea zestrei Postei in beneficiul unor grupuri de interese.

P.S. : Activul aflat in proprietatea publica a statului si aportat la capitalul Imopost development era situat in Calea Victoriei si avea urmatoarele caracteristici: S+S1+P+8, clădire anexă: S+P+1, suprafaţă construită: 3.433 m.p., suprafaţă desfăşurată: 20.736 m.p., suprafaţa terenului: 13.083 m.p.
Aceasta zestre a statului a fost aportata de Posta Romana la capitalul Imopost Development SA la valoarea de numai 17.505.930 RON. Sa facem un calcul simplu: 17.505.930 RON impartit la
3,5014 lei/euro (cursul leu/euro comunicat de BNR la momentul la care Poşta a intrat în businessul respectiv) este egal 4.999.694 euro. Apoi impartim suma respectiva la 13.083 m.p. (numai la suprafata de teren aportata de CNPR la afacerea Imopost Development SA_. Rezulta că numai terenul aflat în proprietatea statului şi pus la bătaie cu “acte în regulă” de Posta la capitalul Imopost Development valora ... 382,15 euro/metru patrat. La banii astia, vreau si eu un teren in buricul targului!

Niciun comentariu: